Entrevista a Toni Vaquer

Foto Toni Vaquer

“Intento composar quelcom que a tots els músics que m’acompanyen els faci trempera”

Toni Vaquer

La tercera edició de l’Estival de Jazz ha donat la seva Carta Blanca a Toni Vaquer (Palma de Mallorca, 1986) , pianista mallorquí resident a Boston des del 2013 on estudia un màster en composició i arranjaments al Berklee College of Music. Des de fa un parell de mesos, Vaquer torna a estar per terres catalanes, entre Barcelona i Palma de Mallorca, escrivint arranjaments per la cantant Andrea Motis, estrenant la Voodoo Children Big Band, oferint diversos concerts i preparant la Carta Blanca per l’Estival de Jazz d’enguany. “Kraken”, el projecte que estrena divendres  26 de juny al Teatre Municipal l’Ateneu, compta amb la col·laboració de companys habituals de batalles com Joan Mas i Miguel “Pintxo” Villar als saxos, els professors David Mengual i Dani Pérez, al contrabaix i a la guitarra respectivament,  i la primera Carta Blanca de l’Estival Ramon Prats a la bateria.

Què vas pensar quan l’Estival de Jazz et va proposar el repte de protagonitzar la Carta Blanca de l’edició d’enguany?

Em va fer molta il·lusió! Penso que és una dinàmica brutal donar la possibilitat a un músic local de poder gravar una cosa en directe. A mi em va agafar una mica desprevingut perquè estava a Boston. De primeres m’ho vaig preparar una miqueta a trio però ha estat arribar aquí i l’he hagut de canviar.

A que es degut aquest canvi?

Em feia moltíssima il·lusió es trio. Tenia al cap fer el trio amb en Martin Leiton i en Ramon Prats perquè m’agrada molt com sona la combinació d’aquests dos músics. Però fa un mes en Martin em va dir que no podia i vaig haver de  replantejar tot el projecte.

I que has preparat?

Són alguns temes que tenia pensats per al trio però adaptats per a un sextet, a més de música nova que he escrit aquest últim mes a Mallorca.

Com ha estat la gènesi d’aquesta Carta Blanca? Vivint a Boston, no ha d’haver estat un procés senzill.

Ha estat una mica locura a sa hora de gestionar sa gent i sebre qui vindria en es final. Ha estat un poc complicat en aquest aspecte, però crec que el resultat serà interessant perquè serà inesperat també per a mi.

Que n’esperes del projecte i en què t’has inspirat a l’hora d’escriure la música?

Amb en Joan Mas sempre havíem volgut muntar un grup ben “jazzero” però amb un toc de rock, tot i que posar etiquetes sempre em molesta lleugerament. Em sap greu posar referències, però seria com barrejar Bad Plus i Slow. Intento composar quelcom que a tots els músics que m’acompanyen els faci trempera.

Com creus que reaccionarà el públic amb Kraken?

No ho se! Sa idea es donar molta energia, jo crec que pot agradar.

Com i per què has escollit els músics que t’acompanyaran?

El sextet era un grup que sempre havia tingut ganes de fer. No sé encara que donarà, però vaig pensar que seria molt interessant sa combinació del David Mengual amb el Ramon Prats. Tenia ganes de posar al Mengual tocant la meva música, més intensa i lluny del seu concepte de Slow. I també em feia molta il·lusió començar a fer coses amb en Ramón Prats. Per altra banda, m’encanta sa combinació que tenen els dos saxos plegats, en Joan Mas en l’alto i en Pintxo amb el soprano i tenor. I a la guitarra, originalment havia de ser en Jaume Llombart, però al final no va poder ser, i se’m va ocórrer fer-ho amb en Dani Pérez, que amb ell aconseguiríem un bon resultat. Encara no sé com sonarà, però confio molt en tots ells!

L’Estival de Jazz gravarà el disc de Kraken amb la discogràfica Underpool Music de Barcelona. Per tant, hem de pensar que aquesta proposta musical tindrà continuïtat…

Si, es clar! Per això he fet el sextet, perquè vull posar energia en coses que tinc clar que hi vull dedicar temps. Ha estat un canvi un poc radical, de la idea inicial de fer un trio a aquesta de fer un sextet, però aquest projecte també em feia molta il·lusió!